[5-1]
Hárombab saláta
|
Vörösbab |
80 g |
Zöldbab sárga |
600 g |
Zöldbab zöld |
600 g |
Póré |
200 g |
Tengerisó |
12 g |
olaj |
0.02 l |
citromlé |
0.02 l |
fokhagyma |
8 g |
babérlevél |
0.4 g | |
A babokat külön külön sós, babérlevéllel fűszerezett vízben megfőzzük, lehűtjük és leszűrjük. A pórét vékony karikákra vágjuk, sózzuk, hozzáadjuk a babokat, az olajat, citromlevet és összekeverjük. | |
Gombás: egy-két zsemlét vagy kenyeret megáztatunk, közben a gombát apróra vágva hagymán, olajon puhára pároljuk, amíg a levét elfővi. Összekeverjük a kicsavart zsemlével, egy kevés snidlinggel és tetszés szerint, de mértékkel fűszerezzük, hogy a gomba maradjon a domináns íz. Paprikát ne tegyünk bele. Ha a masszánk hígabb a kelleténél, reszelt sajttal és a pehelylisztek valamelyikével meghintjük, végső soron megteszi a morzsa is. A gombócokat morzsába forgatva kisütjük. A fasírtok készítése fantáziánkra van bízva. A szójafasírt széles körben ismert, viszont a szóját lehet helyettesíteni: - kölessel, ami reszelt sajttal jól összeáll; - búzával, hántolt durumbúzát megpárolunk, finom semleges ízű; - zöldséggel, az előbb leírt erőlevesben főtt zöldségeket ledaráljuk, nyers burgonyával vagy reszelt sajttal jól összeáll; - káposztával, párolva, lé nélkül; - burgonyával, nyersen reszelve vagy hajában megfőzve és törve
|
Rakott padlizsán parmezánnal
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg padlizsán; 30 dkg paradicsom; 20 dkg mozzarella; 10 dkg parmezán; 1 csokor bazsalikom; 2 dl olívaolaj; 3 dkg vaj; 2 gerezd fokhagyma; 1 fej vöröshagyma; só; bors;
A padlizsánt megtisztítjuk, felszeleteljük, besózzuk, és hagyjuk állni legalább egy órán át. Gyorsforralóban olajat hevítünk, és ezen megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát. Rátesszük a feldarabolt paradicsomot, és szinte teljesen szétfőzzük, mintha mártást készítenénk. Apróra vágott petrezselymet keverünk hozzá, sózzuk, borsozzuk. Ízesíthetjük még reszelt fokhagymával. A besózott padlizsánszeleteket olívaolajon elősütjük. Mindkét oldalát kissé megpirítjuk. Egy tepsibe kevés olajat öntünk, és a padlizsánszeletekkel kezdjük a rétegezést. Ezt meglocsoljuk a paradicsomszósszal, majd jön egy részeg szeletekre vágott mozzarella, és az egészet megszórjuk reszelt parmezánnal. Ezt a folyamatot még 1-2-szer megismételjük, majd zárásként bazsalikomleveleket tépkedünk a tetejére, és pár vajdarabot dobunk rá. Sütőbe tesszük, és 200°C fokon 15-20 perc alatt megsütjük. Tálaláskor a rakott padlizsánból kockákat vágunk, és a tányérra téve parmezánnal, olívaolajjal és bazsalikomlevéllel díszíthetjük.
Borajánlat– Günzer Zoltán 2004-es Rosé Cuvée-jéhez
|
Málnaleves citromfűvel
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg friss málna; 1 dl méz; 0,5 dl tejszín; 1 csokor citromfű; 1 dl Rosé;
A málnaszemeket kevés Roséval egy edénybe tesszük. Mézzel ízesítjük, és pár csepp tejszínt adunk hozzá. Tépkedünk bele citromfüvet, és kevés vizet adunk hozzá. Az egészet botmixerrel átturmixoljuk. Amennyiben túl sűrű maradt, kevés Rosét önthetünk még hozzá. Az elkészült levest aprólyukú szitán átszűrjük. Citromfűvel és málnaszemekkel díszítjük.
bor ajánlat:– dr. Lőrincz György 2004-es Roséja
|
[5-1]
|